Kontakt

Viktor Lindbäck viktor@ormstunga.com

Blog

Svartvita betraktelser

Det började med en Facebook-utmaning om en veckas svartvita foton. Egentligen skulle jag väl ha hållit fotona helt svartvita, utan texter och ett om dagen, men jag fuskade lite. Jag började veckan med dokumentära ambitioner, och foton av distansjobb och hämta-utanför-butik i Pestens skugga.

Avdelningsmöte hemifrån via Zoom. Därute skiner försommarsolen, som den alltid har gjort. Oavsett människors påfund och problem.
Himlen är lika blå som den brukar. Det händer inte här på ön. Det finns inte häruppe. Det farliga och otäcka finns i Stockholm. Inte på Gotland eller i Överkalix.

Sedan kom ett foto på temat att analog teknik och klassisk lärdom lever parallellt med den digitala tillvaron.

Vägen ut, och vägen vidare.

Sedan blev det naturfoton:

Om jag vore en fasan på väg att bli överkörd av en VW Passat, så skulle det här vara det sista jag såg.

Och så städade jag i telefonen, hittade bilder från min senaste resa till Paris, och halkade tillbaka in i det medeltida kyrkträsket igen.

Det är inte ofta man ser masverk på nära håll, när de sitter på plats i kyrkornas fönsteröppningar, men jag sprang på ett i lagom markhöjd vid Hôtel de Sully i Paris.
Detalj av masverk

Mera telefonstädning gjorde att jag hittade några bilder från Norrbotten också.

Efteråt
Då svängde jag söderut

Veckan avslutades med kyrkspaning på Gotland, som vanligt.

Fårö kyrka
Kopia av Viklaumadonnan i Vikalu kyrka

Viklaumadonnan från 1100-talet finns numera hos Historiska Museet i Stockholm, men en kopia står på hennes altare i Viklau kyrka på Gotland. Hade inte fotoutmaningen varit svartvit, så hade kopian av den ovanligt välbevarade målningen och förgyllningen varit synliga. I originalets huvud finns en relikgömma, som vid en undersökning 2017 visade sig innehålla en benbit instoppad i en bit linnetyg omvirad med en tråd. Den har sannolikt lagts in i skulpturen omkring 1250. Benbiten har bedömts vara 3 500 år gammal, med det är ännu inte klarlagt om benbiten kommer från människa eller djur. Benbiten var i alla fall gammal redan på 1200-talet, från den period som senare skulle få namnet bronsålder. Fylld av forntidskraft, som ännu dröjer sig kvar i kyrkan. 

Triumfkrucifixet i Buttle kyrka på Gotland

Jag är inte den förste i världshistorien som knäböjer vid triumfkrucifixet i Buttle kyrka på Gotland; dock inte så mycket av religiösa skäl, som för att få en bra fotovinkel. Krucifixet är ett arbete från 1100-talets senare del, och har i snart 900 år fått ta emot människors böner mellan förhoppning och förtvivlan.

You might be interested in …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.