Tidens landskap – Timescapes

Fredagskväll, och björkvedsvärmen sprider sig. Det är vinter nu. Snö. Det där skugglösa ljuset, som krymper för varje dag. Kallt. En naturens förstärkning av den där stillastående hopplösheten som ligger över denna plats. När jag körde hem från Kalix, i mörkret, gav snön som vräkte ner illusionen av en oändlig, framrusande stjärnrymd i helljuset. Stjärnornas krig.

Det är den tiden på året, då undergången är nära. Nu är det terrorhot. 2012 var det apokalyps. Och innan dess var det svininfluensa; den där senhösten när handspriten blev obligatorisk rekvisita och olycksbådande anslag varnade för ”Den nya influensan”.

Jag parkerar utanför vårdcentralen. Går med hunden genom de skärande kontrasterna mellan gatlysen, snö och mörker. Ut. Mot mörkret. Snöfall i glödlampsljus. I ett mörker som går att ta på. Det är som jag minns det. Som det alltid har varit. Jag anar den snöklädda lökkupolen på Sirillus ortodoxa kyrka. Den ligger bra där den ligger, bland björkarna. Därbakom, i mörkret, håller älven på att frysa till. Det hade kunnat vara vilken annan tid som helst. Natthimlen lyser upp av mina egna minnesbilder; någon annans minnesbilder. Ingens bilder. Inga minnen.

Tidsfragment. Lampljus och vintermörker. Svarta rutor. Vitt helljus. På väg, i bilen. Det finns ett före och ett efter. Ett annat november. Där jag tryckte en lädersyl genom örat, och trädde i en stålring. Som ett löfte. Om en annan framtid.

Kanske snurrade jag på rätt bönekvarnar i Gandan-templet, min sista dag i Ulaanbaatar. Kanske gjorde jag korstecknet (det korrekt ortodoxa) framför rätt ikon i Uspenskijkatedralen i Moskva. Möjligen har det någonting att göra med att jag lagt sten på, och vandrat tre varv runt de ovoos jag träffat på i Gobi. Eller att jag avstod från att plocka med mig det där fornfyndet som souvenir. Och att jag i Metron, i Moskva, på Ploschad Revolutsii, klappade både hunden och tuppen.

Eller också var det själva tiden, som gick vidare in i nästa tid. In i andra landskap. Tidens landskap. Timescapes.

This entry was posted in Foto, Texter and tagged .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*